Het energiesysteem van Buurtstede & Veenderij

Energie met toekomst

Bijna een vijfde van de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden in Nederland komt door het energieverbruik in huis. Logisch dus dat er bij nieuwbouw steeds vaker wordt gekozen voor duurzame alternatieven voor verwarming. Dat geldt ook voor de woningen in Veenendaal-oost. 

Het energiesysteem van DEVO werkt met warmte en koudeopslag in de bodem. Het zorgt ervoor dat we de woningen kunnen verwarmen én koelen op een heel duurzame manier. We verminderen de CO2-uitstoot ten opzichte van woningen die verwarmd worden met aardgas en gekoeld worden met airconditioning. Jouw woning is dus een stuk milieuvriendelijker. Dat is nog eens groen bezig! 
 

groen bezig

Jouw woning is aangesloten op een duurzaam warmtenet!

energiehuis

Het hart van ons duurzame systeem

Het duurzame energiesysteem van DEVO bestaat uit verschillende elementen. Deze elementen bevinden zich grotendeels buiten de woningen. De belangrijkste onderdelen zijn de warmtepompen met ondergrondse opslaglocaties voor warmte en koude (WKO) en een warmtekrachtcentrale. In de grond onder Veenendaal-Oost ligt een distributiesysteem met leidingen. Via deze leidingen wordt de warmte naar de afleverset van DEVO in de meterkast geleverd en komt de warmte in jouw huis terecht. Daarmee werkt de vloerverwarming en wordt het warme kraanwater verhit. In jouw woning staat verder geen apparatuur voor de opwekking van warmte en koeling.

 

Het hart van het systeem van DEVO is het Energiehuis. Hier staan de warmtepompen en de warmtekrachtcentrale. Het Energiehuis ligt aan de Engelaanhof, vlak bij de fietstunnel onder de Rondweg-oost.  

zo ziet dat er uit

Het DEVO Energiehuis

een oneindige bron

Warmte uit de bodem

Met onze warmtepompen halen we energie (warmte) uit grondwater. Het interessante hiervan is dat je met relatief weinig energie heel veel warmte opwekt. Het enige wat je nodig hebt, is steeds nieuw water. Dat hoeft overigens niet echt warm te zijn. Wij gebruiken heel gewoon grondwater van ongeveer 20˚C. Daar halen we warmte uit die we gebruiken om het water in onze leidingen op te warmen. Het daardoor gekoelde grondwater pompen we een stuk verderop de grond weer in.

 

Warme en koude bronnen

Doordat we in de winter het sterk gekoelde water de grond in pompen (85 meter diep, dus daar merkt niemand iets van), ontstaat een soort ‘bel’ met koud grondwater. Dat gebruiken we in de zomer weer om de woningen mee te koelen! Het in huis opgewarmde water gaat terug de grond in aan de warme kant. Klaar voor de verwarming in de volgende winter. 

 

kijk mee

Rondleiding door het Energiehuis

In onderstaande video nemen we je mee door ons Energiehuis.

 

Wil je ons energiehuis een keer in het echt bezoeken? Dat kan ook!

Ieder voor- en najaar tijdens de “Week van Duurzaam Veenendaal” geven we rondleidingen in het Energiehuis. Houd voor meer informatie voor deze rondleidingen onze nieuwspagina in de gaten.