Bespaartips

Goed voor het milieu én je portemonnee

Het is fijn om te genieten van een comfortabele temperatuur in huis. Het is nog beter als dat gepaard gaat met een betaalbare energierekening. Houd grip op je energiekosten door energie te besparen. Want de voordeligste energie, is de energie die je niet gebruikt. 


Duurzaamheid staat centraal in Veenendaal-oost. De woningen en de gebouwen voor de voorzieningen, worden dan ook op een duurzame manier verwarmd. Maar nóg duurzamer is om minder energie te verbruiken. Hoe? Lees onze tips!

bewust met energie

De voordeligste energie is de energie die je niet gebruikt.

Slim energie verbruiken

Zo doe je dat

Constante temperatuur  
Je kunt de verwarming het beste altijd op dezelfde temperatuur laten staan. Gelijkmatig continu verwarmen kost minder energie dan steeds opnieuw opwarmen. Wil je de temperatuur toch iets verlagen wanneer je een weekendje weg gaat of ‘s nachts? Beperk dit dan tot 1 of 2 graden. Als je voor langere tijd op vakantie gaat, kan de temperatuur natuurlijk nog wel wat lager. 

 

Thermostaat een tikkie terug  
De kamertemperatuur met een graad verlagen is nauwelijks merkbaar in comfort. Maar het zorgt wel voor een energiebesparing van zo’n 6%. Probeer het eens uit!  

 

Douchen voordeliger en baden  
Een bad gebruikt ongeveer drie keer zoveel energie en water als een douchebeurt van 5 minuten.  

 

Slimmer en korter douchen  
Energie besparen en minder kosten? Kies dan voor een spaardouchekop. Je bespaart dan al snel 20% op warm water en energiekosten in vergelijking tot een standaard douchekop. En als iedereen in jouw huishouden ook een minuutje eerder onder de douche vandaan komt, dan scheelt dit nog meer!  

 

(Tussen)deuren sluiten  
Sluit deuren naar bijvoorbeeld de gang of de keuken. Zo voorkom je dat er onnodige energie verloren gaat. Sluit ook de deur als je even naar buiten gaat. Hiermee houd je in de winter de warmte en in de zomer de koelte binnen.

 

Goede ventilatie  
Er gaat veel energie verloren bij het ventileren van een woning. Denk aan ramen die steeds open staan. Vaak is 15 tot 30 minuten luchten per dag al voldoende om een fris huis te hebben. 

het energiesysteem

Duurzaam verwarmen en koelen van jouw woning

De duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost levert een behoorlijk milieuvoordeel op. Het systeem werkt op basis van warmte-/koudeopslag in de bodem gecombineerd met warmtepompen en warmtekracht. De CO2-uitstoot wordt door dit systeem flink verminderd! 

 

Niet alleen het milieu profiteert van dit duurzame energiesysteem. Als bewoner ga je er ook op vooruit. Je krijgt een huis gericht op de toekomst dat ’s winters niet alleen wordt verwarmd, maar in de zomer ook wordt gekoeld.