Aanleg distributienet voor duurzame warmte in Buurtstede en Veenderij afgerond

Maar liefst 121 kilometer aan leidingen legde Heijmans de afgelopen veertien jaar aan in Veenendaal-oost. Hiermee sloten zij nagenoeg alle woningen in de nieuwbouwwijk aan op de duurzame warmtecentrale van DEVO. Deze maand worden de laatste huizen in het deelgebied Veenderij opgeleverd. Daarmee is dit deel van de nieuwbouwwijk voltooid. 

Van de energiecentrale naar de meterkast 

Bijna alle woningen in Veenendaal-oost zijn aangesloten op de duurzame energiecentrale van DEVO. De warmte van DEVO wordt vanuit de centrale naar de woningen getransporteerd via het distributienet dat Heijmans aanlegde.   

Het team van Heijmans Infra Energie werkte vanaf 2010 aan de aanleg van het leidingwerk. Het distributiesysteem bestaat onder andere uit 70 kilometer distributieleidingen en 51 kilometer aansluitleidingen. In februari 2024 rondde Heijmans de laatste werkzaamheden af. In totaal zijn 1.703 woningen en 298 appartementen aangesloten op de duurzame energiecentrale van DEVO. 

Henri van der Kuilen, hoofduitvoerder Heijmans Infra Energie: “We zijn trots dat Heijmans Infra Energie dit warmtenet in samenwerking met DEVO heeft gerealiseerd. De kwaliteit van de leidingwerkzaamheden stond hierbij steeds voorop om een bedrijfszekerheid voor de toekomst te garanderen. Samen met DEVO zijn we hiermee bovendien voorloper in de energietransitie.”  

 

Nieuwe fase: van bouwen naar onderhouden en optimaliseren 

De eerste woningen van Veenendaal-oost werden in 2010 opgeleverd in Buurtstede. In april worden de sleutels van de laatste nieuwbouwwoningen in Veenderij overhandigd. De woningen van project Thuis vormen daarmee de hekkensluiter van dit zuidelijke deel van de nieuwbouwwijk.    

De komende jaren wordt het laatste deelgebied van Veenendaal-oost ontwikkeld: Groenpoort. Ook Groenpoort wordt aangesloten op een collectief en duurzaam warmtesysteem van DEVO. Hiervoor bouwt DEVO een nieuw energiehuis met bijbehorend distributienet. Deze is niet gekoppeld aan het distributienet van Buurstede en Veenderij.  

Gerhard van de Lagemaat, directeur DEVO: “We zijn erg blij met de samenwerking met Heijmans de afgelopen jaren. Er ligt een betrouwbaar distributienet waar we jaren mee vooruit kunnen. Nu gaan we een andere fase in voor de deelgebieden Buurtstede en Veenderij: van bouwen naar onderhouden en optimaliseren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat, met de hoge kwaliteit die Heijmans heeft opgeleverd. Dat geeft DEVO ruimte om verder te groeien en ons te richten op de bouw van de nieuwe energiecentrale en het nieuwe distributienet voor Groenpoort.”