DEVO in De Rijnpost

Het verbeteren van het bestaande warmtenet van Veenendaal-oost. Een nieuwe warmtecentrale voor de wijk Groenpoort. En aandacht voor de betaalbaarheid van duurzame warmte. Het team van DEVO werkt hard aan een duurzaam en toekomstbestendig warmtesysteem. Journalist Peter Kuijpers van De Rijnpost ging in gesprek met DEVO’s directeur Gerhard van de Lagemaat.

Duurzame ambities

In het interview schetst Gerhard de ambities van DEVO voor de komende jaren. Zo vertelt hij over de ideeën om Veenendaal verder te verduurzamen en van het gas af te krijgen:

“DEVO wil zeker een rol spelen bij de verduurzaming in Veenendaal. De gemeente zal samen met DEVO de strategie moeten ontwikkelen en wij doen hier graag aan mee. Niet iedere wijk zal geschikt zijn voor een warmtenet, maar bijvoorbeeld hoogbouw met een collectief warmtesysteem zou als eerste tot de mogelijkheden behoren. In de toekomst zijn er wellicht koppelingen tussen deze warmtenetten te maken. En in de regio Veenendaal en Ede worden zelfs proefboringen naar geothermie gedaan. Oplossingen om Veenendaal duurzaam van het gas af te krijgen.”

 

All-in tarieven

Terugkerend thema in de wijken zijn de tarieven van DEVO. Ook hierover gaat een deel van het gesprek met De Rijnpost. Dat de prijzen bij een warmtenet hoog zijn realiseert Van de Lagemaat zich namelijk goed: 

“Toch zitten we in Veenendaal 21 procent onder het maximale vastgestelde tarief voor een warmtenet. Maar het liefst zou ik ook geen koppeling meer hebben met de gasprijs.” Hij begrijpt dat het tarief soms moeilijk ligt, omdat het vergelijken tussen een warmterekening en enkel een gasrekening appels met peren zijn. “Een woning in Veenendaal-oost heeft altijd warm water. En in de zomer kunnen we een huis koelen. Vergelijkbaar met een verwarming en tevens een airco. Daarnaast zitten bij onze tarieven in het vastrecht deel ook de afleverset met het onderhoud en reparaties. Bewoners hoeven dus niet na een aantal jaar een nieuwe ketel of warmtepomp te kopen; dit zit bij de maandprijs inbegrepen. Hiermee heeft DEVO en straks DEVOG een all-in tarief.”

 

Lees het hele interview

Benieuwd naar het hele interview? Klik hier om deze te lezen.