Eerste hulp bij condens op je vloer: hoe voorkom je condensvorming?

Misschien valt het je niet zo op, maar het is een bijzondere zomer. Een zomer met een uitzonderlijk hoge luchtvochtigheid. Voor de meeste mensen is ‘luchtvochtigheid’ niet een onderwerp waar ze zich vaak mee bezighouden. Maar het heeft wel degelijk invloed op je dagelijks leven. Bijvoorbeeld op hoe het klimaat in je huis is. 

Vaker dan normaal krijgen we deze zomer vragen over condensvorming op de vloer. Die condensvorming heeft te maken met de hoge luchtvochtigheid. In dit artikel leggen we je uit hoe condens ontstaat. En belangrijker nog: wat je ertegen kunt doen.

Hoe ontstaat condens?

Om te weten hoe je condensvorming tegengaat, is het handig om te weten hoe condens ontstaat. We duiken dus eerst even de theorie in. 

In lucht zit altijd een bepaalde hoeveelheid waterdamp. Er zit een maximum aan de hoeveelheid vocht die lucht kan bevatten. Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht. Als lucht met een hoge luchtvochtigheid afkoelt, moet het vocht ergens heen. Er ontstaat dan condens. Denk maar eens aan een bril die beslaat als je van buiten (kouder) naar binnen (warmer) gaat. De temperatuur van de bril is dan lager dan die van de lucht eromheen. Hierdoor beslaat de bril.

Het punt waarop condens ontstaat, noem je ook wel het dauwpunt. Waar dat punt ligt, is een samenspel tussen de temperatuur van de lucht en de hoeveelheid vocht die er in die lucht zit. Is de luchtvochtigheid heel hoog? Dan ligt het dauwpunt – dus de temperatuur waarop condens ontstaat – ook hoger. Het is daarom belangrijk om bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, bewust met het gebruik van koeling om te gaan.

 

Waarom krijg ik condensvorming op de vloer?

Als je de topkoeling aan hebt staan, stroomt er koud water in plaats van warm water door de leidingen van de vloerverwarming. Je vloer is dan koeler dan de rest van je huis. Dit zorgt ervoor dat de binnenhuistemperatuur wordt verlaagd en het dus aangenamer in huis voelt. Maar als de luchtvochtigheid en de temperatuur in huis te hoog zijn, kan het vocht uit de warme lucht condenseren als het in contact komt met de koude vloer.

Het water dat DEVO levert voor de koeling is 12 tot 16°C. Dit water wordt in de vloerverwarmingsverdeler in jouw huis gemengd met warmer retourwater. Door dit mengen, krijgt het water dat door de leidingen van je vloerverwarming stroomt een temperatuur van ongeveer 18°C. Dit gebeurt juist om ervoor te zorgen dat het dauwpunt niet wordt bereikt en er geen condens komt op jouw vloer. Normaalgesproken ligt het dauwpunt namelijk onder die 18°C, dus gaat dat goed. Maar als de luchtvochtigheid en de temperatuur in huis hoog zijn, ligt het dauwpunt boven die 18°C. Er kan dan dus condens op de vloer ontstaan.

Een voorbeeld: bij een luchtvochtigheid van 78% (dit was laatst gemeten bij één van onze collega’s thuis) en een temperatuur van 23°C graden, ligt het dauwpunt al rond de 19°C graden. Aangezien de vloertemperatuur zo’n 18°C graden is, zit deze onder het dauwpunt en ontstaat er condens. Is het dauwpunt nog hoger, bijvoorbeeld 21°C graden, dan betekent het dat alles wat kouder is dan 21°C condenseert. Het dauwpunt kun je trouwens zelf berekenen. Bijvoorbeeld met de calculator op deze website.

 

Wat is er deze zomer anders?

De afgelopen periode hadden we regelmatig te maken met een hoge luchtvochtigheid én met hoge temperaturen. Dat kwam tot nu toe niet heel vaak voor in Nederland. Meestal hebben we in de zomer namelijk een lage luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Tegen het einde van de zomer stijgt dan de luchtvochtigheid, maar daalt de temperatuur meestal ook. De situatie is deze zomer dus anders. En dat betekent ook dat je iets anders moet omgaan met de topkoeling.

Overigens heeft lang niet iedereen last van condensvorming op de vloer. Als jij dit wel hebt, lees je hierna wat je ertegen kunt doen. Heb je geen condensvorming in huis? Dan lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat dit zo blijft, ook bij een veranderend (binnenhuis)klimaat.

 

Wat kan ik doen tegen condensvorming op de vloer?

Als je condens op de vloer hebt, kun je twee dingen doen. Ten eerste is het zaak om de luchtvochtigheid in huis naar beneden te krijgen. Daarnaast kun je tijdelijk de koeling in je woning uitschakelen.

 

Luchtvochtigheid verminderen

Dat je vocht in huis hebt, is logisch. Dat hangt niet alleen samen met de luchtvochtigheid buitenshuis. Maar ook met het feit dat er vocht in de lucht komt als je doucht, kookt, de was droogt en zelfs als je gewoon ademt. 

Ideaal in huis is een luchtvochtigheidspercentage van tussen de 40% en 60%. Met een luchtvochtigheidsmeter (of hygrometer) meet je makkelijk hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is. Om te zorgen dat er minder vocht in huis blijft hangen, kun je meerdere dingen doen. Bijvoorbeeld:

  • Ventileer de ruimtes in huis goed. Kies daar wel het juiste moment voor. Is het luchtvochtigheidspercentage buiten hoger dan binnen, dan kun je de ramen juist beter even dicht houden. Veel weer-apps laten de luchtvochtigheid buiten zien.
  • Het is beter om een paar keer per dag kort te luchten, dan één keer lang. Een raam 10 minuten open zetten, is vaak al genoeg. Zo laat je wel het vocht naar buiten en de verse lucht naar binnen, maar wordt de temperatuur in huis niet hoger.
  • Minder vocht in huis is beter. Droog de was als het even kan buiten. Kook met de deksel op de pan. Zet de afzuigkap tijdens het koken op de hoogste stand. En droog de vloer na het dweilen (of dweil gewoon even niet, dat scheelt weer werk :)).
  • Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze overdag extra aan. Vochtige lucht wordt zo via de ventielen in je plafond afgezogen en naar buiten afgevoerd. Zet ook tijdens en na het douchen de mechanische afzuiging in de hoogste stand aan.

 

Vloerkoeling tijdelijk uitschakelen

Om condensvorming tegen te gaan, is het dus belangrijk om de luchtvochtigheid te verlagen. Maar je kunt ook tijdelijk de vloerkoeling uitschakelen. Hiermee zorg je ervoor dat de temperatuur van je vloer stijgt en deze dus minder dicht bij het dauwpunt komt. Je schakelt de koeling tijdelijk uit door de blauwe hendel in de meterkast om te zetten. Vergeet de koeling niet opnieuw in te schakelen op het moment dat je weer wilt koelen.

Het kan ook een oplossing zijn om een condensbeveiliging aan je installatie te laten toevoegen. Houd er dan wel rekening mee dat de kosten hiervan voor jezelf zijn. Condensvorming is namelijk geen defect aan je binnenhuisinstallatie en dus ook niet de verantwoordelijkheid van DEVO. Het is simpelweg een natuurlijk fenomeen, iets dat bij het gebruik van vloerkoeling voor kan komen. En in principe volstaat het om de koeling handmatig te regelen of in- en uitschakelen aan hand van de luchtvochtigheid in huis.

 

Vakantie

Ga je op vakantie of ben je meerdere dagen van huis? Dan is het ook slim om de aanvoertemperatuur van de koeling iets te verhogen of om de koeling tijdelijk uit te schakelen. Hiermee voorkom je dat er onverwachts condensproblemen ontstaan tijdens je afwezigheid.

 

Wat gebeurt er verder bij een hoge luchtvochtigheid in huis?

Een hoge luchtvochtigheid draagt dus bij aan condensvorming. Maar er zijn meer redenen om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in je huis niet te hoog is. Zo kan een hoog luchtvochtigheidspercentage gezondheidsklachten met zich meebrengen. Je kunt last krijgen van verkoudheid, eczeem of benauwdheid. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid ideaal voor huisstofmijt. En huisstofmijt kan ook weer zorgen voor gezondheidsproblemen. Veel vocht in huis zorgt bovendien voor schimmelvorming. Ook niet heel goed voor je gezondheid. En bovendien niet voor je meubels, muren en kozijnen. 

Al met al is het dus een goed idee om te zorgen voor een gebalanceerde luchtvochtigheid in huis. Zo blijven jij en je huis gezond. En zo kun je onbezorgd gebruik maken van de koudelevering van DEVO.