DEVO tarieven blijven ook na herstelbesluit ACM onder het maximum

Misschien heb je het in het nieuws voorbij zien komen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert een correctie door in de maximumtarieven die warmtebedrijven in 2024 mogen vragen voor warmte. Het maximale bedrag voor vastrecht van warmte is naar beneden bijgesteld. De DEVO tarieven voor vastrecht blijven - ook met het nieuwe tarief - onder het maximale tarief dat door de ACM is vastgesteld. Het besluit heeft dus geen invloed op de energierekening van DEVO klanten.

Nieuwe vastrechtkosten warmte ACM

Elk jaar stelt de ACM de maximumtarieven voor warmtebedrijven vast. Hiermee beschermen zij de belangen van mensen die zijn aangesloten op een warmtenet. De maximumtarieven zorgen ervoor dat zij niet meer betalen voor warmte dan mensen die hun huis met gas verwarmen. Het Niet-Meer-Dan-Anders-principe heet dat.

De ACM stelt maximumtarieven vast voor de variabele kosten en voor de vaste kosten van warmte en koude. Dat doen zij volgens de regels van de Warmtewet. In de berekening van het maximumtarief voor de vaste kosten van warmte blijkt dit jaar een invoerfout gemaakt te zijn bij de ACM. Om die fout te corrigeren, is het maximale bedrag dat warmtebedrijven in 2024 mogen vragen voor vastrecht met terugwerkende kracht met € 36,- naar beneden bijgesteld. Het maximumbedrag was € 618,82 per jaar en is nu € 582,82 per jaar.

 

DEVO nog steeds onder het nieuwe maximumtarief

Sommige warmtebedrijven zaten precies op het maximumbedrag dat in eerste instantie voor 2024 was vastgesteld. Zij moeten hun klanten nu een deel van het vastrecht op hun warmterekening terugbetalen. Het tarief van DEVO voor vastrecht warmte ligt voor 2024 op € 526,00. DEVO klanten zitten daarmee nog altijd € 56,82 onder het maximumbedrag dat door de ACM is vastgesteld. Zelfs met de wijzigingen blijft DEVO dus ruimschoots onder het maximum.

Wil je meer weten over de opbouw van de DEVO tarieven? Lees dan verder op deze pagina

Goed om te weten: we hebben het nieuwe maximumbedrag aangepast in onze tarievenblad. Op het tarievenblad vind je ook meer uitleg over de tarieven van 2024.