Even voorstellen: Gerhard van de Lagemaat

Als bewoner van Veenendaal-oost maak je elke dag gebruik van de diensten van DEVO. Maar wie zijn de mensen achter DEVO? Wie zorgen ervoor dat jij elke dag kunt genieten van warm water, vloerverwarming en koelte? De afgelopen tijd lieten we je kennis maken met het DEVO-team. De hekkensluiter van ons voorstelrondje is Gerhard van de Lagemaat. 

Gerhard is directeur bij DEVO. Dat is hij sinds eind 2022. Maar eerder was hij ook al een goede bekende van DEVO. Van het professionaliseren van de organisatie tot het uitzetten van de duurzame strategie voor de komende jaren: Gerhard maakt DEVO klaar voor de toekomst!  

Gerhard, wat is jouw rol bij DEVO?

Ik ben sinds eind 2022 directeur en bestuurder van DEVO. Toch ben ik niet nieuw bij DEVO. Van 2007 tot en met 2015 was ik als projectmanager betrokken bij de ontwikkeling en de realisatie van het collectieve energiesysteem in Buurtstede.

 

Wat vind je leuk aan het werken voor DEVO?

Wat ik leuk vind aan werken bij DEVO is de dynamiek van een klein, betrokken team. Samenwerken is daarin de sleutel tot succes. Geen afstand tot elkaar en een breed takenpakket. Wat dat betreft staan we allemaal met de voeten in de klei. En dat maakt het voor mij ook zo leuk. Samen maken we het verschil, realiseren we mooie projecten en dragen we bij aan de verduurzaming van Veenendaal.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen voor DEVO?

DEVO heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan professionalisering. Als je van startup naar scale-up gaat, kan je niet zonder structuur en processen. Door de stappen die we daar nu in hebben gezet, zijn we klaar voor de volgende fase in Groenpoort. En mogelijk straks zelfs voor de rest van Veenendaal.  

Natuurlijk zijn er ook nog uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de verdere verduurzaming van de bestaande warmtecentrale in Buurstede. We willen in de loop der tijd het gebruik van aardgas zoveel mogelijk uitfaseren. Maar netcongestie maakt dat nu onmogelijk. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe warmtewet en zitten we in een soort overgangsfase met veel onduidelijkheden. Maar we blijven ons elke dag inzetten voor verdere verduurzaming en betaalbare warmte voor iedereen.

 

Wat doe je in het dagelijks leven, naast je werk?  

Ik woon samen met mijn vrouw en onze twee dochters in Rhenen. Ik vind het leuk om thuis te klussen, ik mountainbike samen met onze jongste dochter en ik wil mijn racefiets weer afstoffen. Verder ga ik er in mijn vrije tijd graag op uit met mijn gezin en vrienden. Maar ik kan ook heerlijk thuis zijn en genieten van mijn gezin, spelletjes, een goede film of een goed boek.

 

Hoe belangrijk is duurzaamheid eigenlijk voor jou?

Duurzaamheid is voor mij belangrijk. Ik geloof en voel de verantwoordelijkheid dat wij als mensen voor de aarde moeten zorgen. Ik probeer daar zowel in mijn werk als privé bewust van te zijn en mijn steentje hieraan bij te dragen. Zo hebben mijn vrouw en ik onlangs ons huis volledig gerenoveerd en verduurzaamd. En we proberen thuis zoveel mogelijk ons energieverbruik aan te passen op de momenten dat onze zonnepanelen stroom opwekken. Wij hebben een dynamisch energiecontract en proberen dus te sturen op lage uurprijzen, vaak volgend uit zon- en windoverschot. Dat is best pionieren en wij hebben dan ook al een paar keer een koude douche gehad haha.

 

Wat wil je de mensen uit Veenendaal-oost over DEVO vertellen?

Ik ben trots op het team van DEVO dat iedere dag hard werkt aan het verbeteren van klanttevredenheid en de klantervaring! We hebben, op één project in Buurstede na, alle aansluitingen in Buurstede en Veenderij gerealiseerd. Nu gaan we ons verder richten op de optimalisatie van het energiesysteem. Dit gaat voor ons vooral over duurzaamheid en betaalbaarheid. Daarnaast gaan we in 2024 een DEVO Klantboard oprichten. Daarmee willen we de stem van onze klanten naar “binnen” halen. Ik nodig onze klanten graag uit om in te gaan op deze uitnodiging.