Van start! Groenpoort krijgt het energiesysteem van de toekomst

Het is zover. De eerste leidingen voor het nieuwe energiesysteem van Groenpoort zijn in september de grond ingegaan. In totaal wordt er 20 kilometer aan distributieleidingen aangelegd. Via deze leidingen krijgen de toekomstige bewoners van het deelplan Groenpoort in de wijk Veenendaal-oost hun duurzame opgewekte warmte en koude geleverd. De warmte zorgt voor het verwarmen van woningen en warm tapwater. De koude is bedoeld voor de comfortkoeling in de zomer. 

Maar hoe gaat het nieuwe warmtesysteem er in zijn geheel uitzien? En wat is er zo duurzaam en innovatief aan? We nemen je graag mee in de ideeën achter het nieuwe energiesysteem. 

De energietransitie 

CO2. Hét woord waar het vaak om draait in gesprekken over klimaatverandering. Het is een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Niet gek dus dat Nederland in 2050 CO2-neutraal wil zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we overstappen op duurzame energie. We gaan stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen als olie en gas. En we maken vooral gebruik van groene energiebronnen als zon en wind. Dat heet de energietransitie. 

 

Flexibel, weer of geen weer 

Zon en wind zijn gratis en oneindig beschikbaar. Dat is goed nieuws. Maar het betekent ook dat onze energieproductie weersafhankelijk wordt. Wat nou als de zon niet schijnt of de wind niet waait? Die momenten moeten we overbruggen met de inzet van flexibele middelen. Daarmee kunnen we garanderen dat er altijd energie beschikbaar is. Het energiesysteem van de toekomst is dus flexibel. 

Groenpoort krijgt zo’n flexibel energiesysteem. De huizen in Groenpoort worden straks verwarmd met écht duurzame energie. Ook als het donker of windstil is. Hoe? Dankzij de grote ondergrondse warmtebuffer! 

 

De poort naar groene energie 

DEVO bouwt een collectief energiesysteem en een nieuwe energiecentrale in Groenpoort. Zowel de woningen als de nieuwe energiecentrale van DEVO worden volledig gasloos. De warmte en koude wordt volledig elektrisch geproduceerd. Dit gaan we doen met 100% duurzaam opgewekte elektriciteit. Hiermee wordt de warmte in de energiecentrale zoveel mogelijk CO2-neutraal geproduceerd. 

Het nieuwe energiehuis produceert straks duurzame warmte voor het hele deelgebied Groenpoort. Dat gebeurt met een combinatie van elektrische warmtepompen en een warmte- en koudeopslag systeem (WKO) in de bodem. Dit WKO-systeem is een mooie vorm van seizoensopslag van energie. Naast het WKO-systeem komt er nog een vorm van energieopslag: een grote ondergrondse warmtebuffer van 1.500m³.  

 

Duurzaam en betaalbaar 

Energieopslag heeft veel voordelen. Het zorgt voor flexibiliteit, duurzaamheid, zekerheid én voor lagere energieprijzen. Dat zit zo. DEVO gaat vooral warmte produceren op de momenten dat er veel zonne- of windenergie is. Vaak gaan deze momenten gepaard met lage energieprijzen, omdat er sprake is van een overschot. Dat betekent dat de warmtepompen in het energiehuis zoveel mogelijk  gebruik maken van goedkope groene energie.  

Door goedkoop warmte te produceren en dit daarna op te slaan in de warmtebuffer, kan DEVO de kostprijs van warmte zo laag mogelijk houden. En zodra de woningen warmte nodig hebben, krijgen ze dit geleverd uit de warmtebuffer. Er is dan genoeg warmte voor elk moment. Zo gaan duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand.