Van winter naar zomer: stel jouw topkoeling in  

Het is lente! Dat is goed nieuws voor iedereen die de zon heeft gemist. En ook voor jouw energieverbruik heeft dit grote voordelen. Er is minder kou buiten, dus in huis is er minder of geen verwarming meer nodig.

Als de buitentemperatuur stijgt, krijg je op een gegeven moment behoefte aan koeling in jouw woning. Om te kunnen koelen, is het nodig om de topkoeling in jouw woning weer aan te zetten. Twee simpele handelingen zorgen ervoor dat je het hele jaar optimaal van de warmte en koelte van DEVO kunt genieten. En dat je dus ook tijdens warme dagen een comfortabele binnentemperatuur hebt.  

 

Stap 1: Instellen topkoeling  
 

De manier waarop je de topkoeling inschakelt, verschilt per woning. Er zijn twee verschillende opties:  

  • Schakel de woonkamerthermostaat over op koelen. 
    Bij veel woningen kun je simpelweg de stand op de woonkamerthermostaat omzetten van verwarmen naar koelen. Hiermee schakelt de regeling van de verdeler van de binnenhuisinstallatie over naar koelen.   
  • Zet de fysieke schakelaar bij de hoofdverdeler om.  
    Bij sommige woningen is er een fysieke schakelaar bij of op de hoofdverdeler van de vloerverwarming voor het omzetten van verwarmen naar koelen. De hoofdverdeler van de vloerverwarming bevindt zich bij de meeste woningen beneden onder de trap.  
     

Raadpleeg de handleidingen van de binnenhuisinstallatie en eventueel van de thermostaat op welke manier je kunt overschakelen.  

 

Stap 2: Hendels omzetten in de meterkast  
 

Naast het instellen van de topkoeling, adviseren wij om twee hendels in de meterkast om te zetten. Hiermee voorkom je eventueel ongemak tijdens verwarmen of koelen van jouw woning.  

Met het omzetten van de hendels schakel je in het voorjaar de warmtelevering over op koellevering. In het najaar schakel je op de omgekeerde manier de koellevering uit en de warmtelevering weer in. En geen zorgen: het omzetten van deze twee hendels heeft geen invloed op de levering van warm tapwater.  

Hoe je deze hendels precies kunt omzetten, leggen we uit op de instructiekaart en in onderstaand filmpje: 

 

 

Aangenaam koel in huis  
 

Zodra de koeling eenmaal is ingeschakeld, kan de thermostaat gewoon op dezelfde temperatuur blijven staan. Als de temperatuur in huis stijgt, stroomt er namelijk automatisch koud water door de leidingen. Wel zo makkelijk! Vind je het te koud in huis, stel dan de temperatuur op de thermostaat hoger in. Bij een hogere ingestelde temperatuur wordt de vloer pas gekoeld wanneer de ruimte temperatuur boven de ingestelde waarde is.    

Let op: wij adviseren om maar één keer per jaar de omschakeling uit te voeren van verwarmen naar koelen en andersom. Dat betekent dat je in het voorjaar, wanneer het buiten warmer wordt, overschakelt naar koelen. En pas in het najaar, als het weer kouder wordt, weer terugschakelt naar verwarmen.  

Extra leuk: wist je dat je onbeperkt gebruik kan maken van de koeling in huis? Het koudeverbruik meten we namelijk niet en zit inbegrepen in het vastrecht. Zo geniet je zorgeloos van een comfortabel koel huis in de zomer.