Van zomer naar winter: stel jouw verwarming in  

Het is je vast niet ontgaan: het is herfst en de temperaturen buiten zijn aan het dalen. Dat betekent dat het ’s ochtends en ’s avonds ineens een stuk kouder is. Om het binnen aangenaam te houden, kan het zijn dat je de verwarming weer wilt inschakelen.  

Twee simpele handelingen zorgen ervoor dat je het hele jaar optimaal van de warmte en koelte van DEVO kunt genieten. En dat je dus ook tijdens koude dagen een comfortabele binnentemperatuur hebt.   

 

Stap 1: Uitschakelen topkoeling  

Aangezien de temperaturen overdag en ’s nachts al laag zijn, is de levering van koude voor de topkoeling vanuit onze energiecentrale sinds half oktober uitgeschakeld. Maar in huis zul je ook de topkoeling moeten uitschakelen. De manier waarop je de topkoeling uitschakelt, verschilt per woning. Er zijn twee verschillende opties:   

  1.  Schakel de woonkamerthermostaat over op verwarmen.   
    Bij veel woningen kun je simpelweg de stand op de woonkamerthermostaat omzetten van koelen naar verwarmen. Hiermee schakelt de regeling van de verdeler van de binnenhuisinstallatie over naar verwarmen.   
     
  2. Zet de fysieke schakelaar bij de hoofdverdeler om.  
    Bij sommige woningen is er een fysieke schakelaar bij of op de hoofdverdeler van de vloerverwarming voor het omzetten van koelen naar verwarmen. De hoofdverdeler van de vloerverwarming bevindt zich bij de meeste woningen beneden onder de trap.  

Raadpleeg de handleidingen van de binnenhuisinstallatie en eventueel van de thermostaat op welke manier je kunt overschakelen.   

 

Stap 2: Hendels omzetten in de meterkast  

Naast het uitschakelen van de topkoeling, adviseren wij om twee hendels in de meterkast om te zetten. Hiermee voorkom je eventueel ongemak tijdens het verwarmen van jouw woning.  

Met het omzetten van de hendels schakel je in het najaar de koellevering over op warmtelevering. In het voorjaar schakel je op de omgekeerde manier de warmtelevering uit en de koeltelevering weer in. En geen zorgen: het omzetten van deze twee hendels heeft geen invloed op de levering van warm tapwater.   

Hoe je deze hendels precies kunt omzetten, leggen we uit op de instructiekaart en in onderstaand filmpje: 

 

 

Aangenaam warm in huis  

Zodra de koeling eenmaal is uitgeschakeld, kan de thermostaat gewoon op dezelfde manier gebruikt worden. Wel zo makkelijk! Vind je het te koud in huis, stel dan de temperatuur op de thermostaat hoger in.  

Voor je energierekening en voor het milieu is het natuurlijk wel verstandig om zo min mogelijk te verwarmen. Want de voordeligste energie, is de energie die je niet gebruikt. Wil je weten wat je kunt doen om energie te besparen, zonder in te leveren op comfort? Lees dan onze bespaartips

Let op: wij adviseren om maar één keer per jaar de omschakeling uit te voeren van koelen naar verwarmen en andersom. Dat betekent dat je in het najaar, als het weer kouder wordt, overschakelt naar verwarmen. En pas in het voorjaar, wanneer het buiten warmer wordt, weer terugschakelt naar koelen.