Noodfonds Energie 2024: hulp bij het betalen van je energierekening

De energieprijzen zijn gelukkig weer gedaald. Maar doordat het prijsplafond is afgeschaft, merkt lang niet iedereen dat aan zijn of haar energierekening. Je energierekening kan er dus nog steeds voor zorgen dat je in financiële problemen komt.  

Het Noodfonds Energie helpt huishoudens die een hoge energierekening hebben. In 2023 is het Noodfonds opgericht. En ook in 2024 kun je weer aanspraak maken op het Noodfonds. Als je hiervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van je energierekening. Dat kan een hoop van je financiële zorgen verlichten. 

Wie krijgt steun van het Noodfonds? 

Huishoudens met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum kunnen de steun aanvragen. Concreet kom je in aanmerking als je: 

  • een inkomen hebt tot 130% van het sociaal minimum en 8% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening (vorig jaar lag de grens op 10%); 
  • een inkomen hebt van 130% tot 200% van het sociaal minimum en 10% of meer van je inkomen kwijt bent aan de energierekening (vorig jaar lag de grens op 13%). 

Op de website van het UWV kun je zien wat het sociaal minimum is.  

Voldoe je hieraan? Dan kun je binnenkort een aanvraag bij het Noodfonds Energie indienen. Als dit goedgekeurd wordt, betaalt het Noodfonds een deel van de energierekeningen. Dit gaat over de energierekeningen van de 6 maanden na het goedkeuren van je aanvraag. 

 

Aanvraag opent in januari 2024 

In januari opent de nieuwe aanvraagronde voor het Noodfonds Energie. Houd de website van het Noodfonds in de gaten om op de hoogte te blijven. Je kunt daar ook je e-mailadres achterlaten, zodat je een seintje krijgt zodra de inschrijving opent. 

In 2023 ontvingen ruim 50.000 huishoudens steun uit het Noodfonds Energie. Ook voor dit jaar is er financiële ruimte om minimaal zoveel huishoudens te helpen. Maak er dus vooral gebruik van als jij aan de voorwaarden voldoet. 

 

Verrekening steun 

Krijg je de steun vanuit het Noodfonds Energie toegekend? Dan wordt dit via DEVO verrekend. Je krijgt het geld dus niet rechtstreeks vanuit het Noodfonds op jouw rekening gestort. DEVO brengt de tegemoetkoming in mindering op je maandelijkse voorschotfactuur.